Látnivalók

Keresés

A látnivalók listáját az itt látható mezők segítségével tetszőlegesen szűkítheti.
Egy vagy akár egyszerre több szempont szerint is kereshet. Az utóbbi esetben a rendszer az összes megadott feltételt együtt veszi figyelembe.

Keresés eredménye: 3 találat  |  Megjelenítve: 1-től 3-ig

Magyarszombatfa

Vas megye dél-nyugati csücskében, a Velemér völgyben fekszik, a Szentgyörgyvölgyi- patak bal partján. A falu és környéke már az őskorban is lakott hely volt, ezt bizonyítják az előkerült régészeti leletek. Első okleveles említése 1366-ból származik. A mai település két - régebben önálló - falu, Magyarszombatfa és Gödörháza 1973-ban történt egyesítéséből jött létre. Magyarszombatfa hagyományos gerencsér település, ma is fazekasságáról híres.

Czúgh János emlékszoba

Helyszín: Magyarszombatfa, Fő út 24.
Típus: Építészeti, tárgyi emlék

Az Őrségből származó Czúgh család ősei apai és anyai ágon is több nemzedéken át űzték a fazekasság mesterségét. Az országban elsők között kapták meg a Népi Iparművész címet. Czúgh János hagyatékából, a családtagok személyes tárgyaiból, és a mester 1937-1964 között készült munkáiból jött létre a magángyűjtemény. Látogatható: május - szeptember, csütörtök, péntek szombat 15-18 óráig. A látogatáshoz előzetes időpont egyeztetés szükséges: 06-30621-7533

Fazekasház

Helyszín: Magyarszombatfa,
Típus: Építészeti, tárgyi emlék

A 19. századi, borona falú, népi műemlék lakóház állandó kiállításán a hagyományos paraszti élet bútorait, használati tárgyait, valamint a gerencsérek munkaeszközeit és a boglyakemencét is megcsodálhatjuk. A három helyiségből álló lakóépület szobája és füstös konyhája a szegényparasztok mindennapjaiba enged bepillantást, míg az épület kamrájában rendezték be a fazekasműhelyt. A házat 1974-ben állították helyre, majd 1996-ban újították fel.

Gödörházi műemlék harangláb

Helyszín: Magyarszombatfa,
Típus: Építészeti, tárgyi emlék

A gödörházi falurészen álló református harangláb, mely 1790-ben készült, országos műemléki védettséget élvez. A pankaszi után legrégebbi harangláb az Őrségben. Helyreállítására először az 1970-es években, majd 1998-ban került sor. A szoknyás, fazsindelyes épületet egy nemesnépi ácsmester készítette. A fa-harangláb talpakra épült, a négyoszlopos harangláb talpait a "szoknya" sarokoszlopait tartó talpkoszorúba csapolták. A torony oszlopait felül koszorú fogja össze, erre támaszkodnak a toronysisak szarufái. A sisak alatt található a harang.

Kapcsolódó ajánlatok

Szálláshelyek:

  • Ildikó Vendégház

    Magyarszombatfa

  • Szarvasszálló Vendégház

    Magyarszombatfa

Vendéglátóhelyek:

Partnereink
Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás

MINŐSÉGI VENDÉGVÁRÁS ÉS KISZOLGÁLÁS AZ ŐRSÉGBEN PÁLYÁZAT

Elnyert támogatás összege: 1.200.000 Ft

Adatkezelési tájékoztató
© 2012-2017 Őrség és Vidéke Vendégvárók Egyesülete | Minden jog fenntartva.
Weblap fejlesztés:

Menü